Wat is Ponto en hoe activeer ik het?

Ponto is een software platform dat gebruik maakt van de Europese PSD2-richtlijn (Payment Services Directive). Deze richtlijn bepaalt dat alle banken in Europa de bankgegevens van hun klanten moeten beschikbaar stellen voor andere banken en ook voor betalingsinstellingen met een licentie. Ponto is een product van Isabel nv dat zo’n licentie heeft.  Het is verbonden met meer dan 200 Europese banken, waarvan je de volledige lijst kan vinden op https://myponto.com/nl/reach

Ponto legt de brug tussen je klantenportaal en je professionele bankrekening(en).

Door een Ponto-account aan te maken en te verbinden met je portaal, kan je :

• Banktransacties en saldi van de door jouw verbonden bankrekeningen in realtime opvragen en weergeven in het tabblad “Financieel” en in onze mobiele applicatie
  • Betalingen initiëren

Het gebruik van Ponto is volledig gratis voor jou. Wij nemen de kosten voor onze rekening.

Hoe activeer je Ponto in je portaal?

• Ga naar “Mijn profiel” en klik op de blauwe hyperlink op de pagina Integraties: Klik hier om je Ponto-account te activeren. (Opmerking: "Integraties" is alleen beschikbaar voor Administrator-profielen)

• Je wordt automatisch doorgestuurd naar de Ponto-website. Daar doorloop je de Ponto activatie-procedure en maak je een Ponto-account aan.

• Identificeer je en selecteer de bank(en) en bankrekening(en) die je wil kunnen opvragen in je portaal.
  • Bepaal of je gebruik wil maken van de betalingsfunctionaliteit van Ponto. In dat geval zal aanvullende informatie met betrekking tot je rechtspositie worden opgevraagd en gevalideerd (Anti-witwaswetgeving).
  • Na de activatie van je Ponto-account, word je teruggebracht naar je portaal. Daar zie je een boodschap als de activatie succesvol werd doorlopen.
  • Vanaf nu kan je in realtime je bankrekeninggegevens raadplegen in het menu ‘Financieel’ (door links bovenaan te klikken op "Klik hier voor realtime Ponto-informatie")...

... of via onze mobiele applicatie bij "Bankrekeningen".

Opgelet: je banktransacties zijn misschien niet onmiddellijk zichtbaar na activatie. De initiële synchronisatie neemt immers wat tijd in beslag.

• Daarnaast kan je betalingen initiëren via de Betaalmodule:

Belangrijk:

• Betalingen die via onze applicatie worden geïnitieerd, moeten nog goedgekeurd worden in het myPonto portaal
  • Slechts een aantal banken ondersteunen momenteel bulkbetalingen, waarbij meerdere betalingen in één keer kunnen worden goedgekeurd (zie https://myponto.com/nl/reach). Op termijn zullen alle banken dit toelaten.

Ook belangrijk: hou je Ponto login-gegevens, inclusief een twee-factor-authenticatie, goed bij. Je hebt ze later nog nodig om je verbinding te verlengen (die telkens 90 dagen geldig is) en om (optioneel) je Ponto-betalingen te verwerken.

Voor meer informatie over Ponto: https://myponto.com/nl

Hoe initieer je betalingen met Ponto?

In ons platform kan je op twee manieren betalingen initiëren met Ponto:

1. Nu betalen: je gebruikt Ponto om onmiddellijk één factuur te betalen
  2. Later betalen: je groepeert een aantal betalingen in de betaalmand die je nadien samen uitvoert van dezelfde rekening

1. Nu betalen: één betaling initiëren

• Selecteer Ponto in het betaalformulier, vul de gewenste gegevens in en kies “Uitvoeren”
  • Je wordt doorgestuurd naar je Ponto-account waar je de instructies volgt om de betaling uit te voeren
  • Na het goedkeuren van de betaling keer je automatisch terug naar dit portaal waar je de betaling geïnitieerd hebt

2. Later betalen: gegroepeerde betalingen initiëren

Het grote voordeel van Ponto is dat je betalingen kan groeperen en in één keer uitvoeren.  Nog niet alle banken accepteren gegroepeerde of bulkbetalingen via Ponto.  Hun aantal neem echter gestaag toe. Voor een overzicht van de banken die dit soort betalingen ondersteunen, zie: Beschikbare banken - Ponto, a solution of Isabel group (myponto.com)

Opgelet: bij sommige banken is de mogelijkheid ook gelinkt aan het type rekening (bv.: bij KBC zijn gegroepeerde betalingen alleen mogelijk met een KBC Business rekening).

• Selecteer “Toevoegen aan betaalmand” in het betaalformulier, controleer de gegevens en klik op “Goedkeuren”. Herhaal dit voor alle facturen die je later wil betalen.
  • Ga via “Betalingen” naar de betaalmand en selecteer alle betalingen die je in één keer wil uitvoeren

• Klik op “X betalingen uitvoeren voor een bedrag van XXX”

• In de pop-up, selecteer een “Rekening van” waarvoor Ponto actief is en gegroepeerde betalingen mogelijk zijn. Als je dat voordien nog niet zou hebben gedaan, moet je hier een unieke rekening kiezen van waar de betalingen zullen worden uitgevoerd.
  • Bij “Methode”, kies “Ponto”
  • “Ik wens deze betaling onmiddellijk te ondertekenen in mijn Ponto-portaal”: deze optie is automatisch geselecteerd. Als je het afvinkt, blijft de betaling wachten in je Ponto-portaal en moet je daar apart inloggen om de betaling uit te voeren.
  • Klik op “Ponto betaling uitvoeren”

Je wordt doorverwezen naar Ponto en vervolgens naar je bankomgeving waar je de betalingen in één keer kan uitvoeren.  Na goedkeuring van de betalingen, keer je terug naar ons platform.

Voor meer informatie over Ponto: https://myponto.com/nl