QR code gebruiken als betaaloptie

EPC QR staat voor European Payments Council Quick Response Code. Het betreft een QR-code (een vierkante, geblokte barcode) die ingescand kan worden met een smartphone. De code werd op Europees niveau geïnitieerd en wordt in verschillende Europese landen geïmplementeerd.

Wanneer je een factuur betaalt aan de hand van een EPC QR Code, vermijd je de export/import van een bestand. Anderzijds kan je slechts één factuur tegelijkertijd betalen.

Wat heb je nodig? Een compatibele mobiele app die de EPC QR Code herkent en kan verwerken. In België zien we vandaag implementaties binnen de mobiele apps van Argenta, Belfius, KBC, ING en BNP Paribas Fortis (Android).

Opgelet: De verwerking van betalingen op basis van de EPC QR Code is gratis. Andere apps gebruiken daarom andere QR-formaten die niet compatibel zijn met het EPC QR formaat. EPC QR betreft dus geen algemene, universele standaard binnen de sector. Sommige andere apps (bv Bancontact, Payconiq, POM, PayPal, …) aanvaarden daarom enkel hun eigen (gesloten) standaard. Hun formaten kunnen enkel gebruikt worden door handelaars die een overeenkomst hebben afgesloten met één van deze financiële dienstverleners.

Hoe werkt het?

Als in je klantenportaal de Betaalmodule beschikbaar is, kan je betalingen initiëren voor je aankoopfacturen.

• Bovenaan je klantenportaal vind je de module ‘Betalingen‘ tussen de andere beschikbare modules:

• Verder zie je op verschillende plaatsten in het portaal een betaalicoontje achter de aankoopfacturen (in de Aankoop postbus, het Archief, de Historiek Leveranciers, …). Met dit icoontje initieer je de actie: Deze factuur betalen.

Wanneer het betaalicoontje wordt aangeklikt, verschijnt het betaalformulier met daarin een preview van de betreffende factuur (links) en de reeds beschikbare betalingsgegevens (rechts).

• Klik op het icoontje van de QR code
  • Eenmaal alle gegevens correct zijn aangevuld, klik je op de blauwe knop onderaan Maak QR code:

De toepassing genereert vervolgens de QR-code en stelt ze visueel beschikbaar op het volgende scherm. De code kan hier worden ingelezen met een compatibele mobiele app. Rechts worden ter controle nogmaals de betaalgegevens getoond. Deze gegevens kan je ook terugvinden bij de validatie van de betaling in de app zelf.

Wanneer de betaling succesvol werd doorgevoerd via de mobiele app, klik op de blauwe knop Betaling uitgevoerd.

Facturen die ingediend werden voor betaling via de QR-code, krijgen in het archief tijdelijk de Betaald-status “In verwerking” toegewezen.